Vi måste kunna förlåta

Biljana Plavsic har släppts av den svenska regeringen efter att ha suttit i svenskt fängelse sedan år 2003. Hon är dömd för brott mot mänskligheten av ICTY (International Criminal Tribunal of Former Yugoslavia) till elva års fängelse.

Brott mot mänskligheten är ett ganska hemskt brott, milt sagt. Faktum är att det nog är ett utav de värsta brott man kan göra sig skyldig till enligt min mening. I artikel 5 i ICTY:s stadga sägs att brott mot mänskligheten är bl.a. mord, utrotning, tortyr, våldtäkt och förföljelse p.g.a. folks religion, ras eller politiska åsikter. Det sistnämnda är det som Plavsic dömdes för.

I och med att Plavsic nu avtjänat två tredjedelar av sitt straff (hennes tid i fängelse räknas från 2001) så har hon i enlighet med svensk praxis på området förstatts på fri fot. Hon är nu 80 år gammal och hennes hälsa är väl inte den bästa längre. Trots detta finns det många som protesterar mot hennes frisläppande och menar att hon faktiskt ska sitta av sina elva år och inte släppas förrän 2012.

Fastän jag i de flesta fall starkt förespråkar att ett tidsbestämt straff är ett tidsbestämt straff och då ska hela tiden sittas av så är jag beredd att göra ett undantag i detta fall. Plasvic är gammal, och dessutom inte vid bästa vigör längre. Hon överlämnade sig själv till ICTY och erkände vad hon hade gjort. Hon var drivande i fredssamarbetet efter kriget. Visst, hon var nog hjärnan bakom 200 000 mord, men med tanke på hennes beteende efter dessa tycker jag ändå att hon är ”värd” att släppas efter två tredjedelar av avtjänat straff.

Vi måste kunna förlåta henne för vad hon har gjort. Hur skulle världen se ut om vi inte förlät varanda? Även om Plavsic gjort något av det värsta man kan göra så förtjänar hon en andra chans. Om hon är tvungen att sitta kvar i fängelse tills 2012 kanske det är för sent, då kanske hon inte kan få någon chans att komma tillbaka till ett normalt liv och gå vidare. Jag är säker på att hon inte är särskilt stolt över det brott hon gjort sig skyldig till, vilket jag tycker att hon borde få en chans att visa. Det kan hon inte göra om hon sitter i fängelse, men nu när hon blivit frisläppt kan hon det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: