Juridik kan faktiskt vara roligt

Efter snart tre terminer på juristlinjen har jag och mina kära studiekamrater tagit oss igenom sju kurser, både längre och kortare sådana med varierande mängd litteratur. Vissa utav oss har läst alla böcker både två och tre gånger, medan andra knappt har läst alla böcker en gång. Vissa har läst alla rättsfall och analyserat HD:s (eller annan högsta instans) argumentation in till minsta beståndsdel medan andra har ringt och frågat dessa analyserande människor vad fallen handlar om och således struntat i att läsa dem själva. Vissa har gått på alla föreläsningar och seminarium, andra har valt att ta en dag ledigt lite då och då. Oavsett hur mycket (eller lite) tid vi har lagt på våra studier så är vi nu ganska medvetna om hur mycket juridik som finns omkring oss och vi drar ofta paralleller till juridiken. Ibland spårar detta ur lite, och blir till juristskämt som vi tycker är jätteroliga men som egentligen nog är ganska töntiga.

Låt mig illustrera detta med ett exempel. På lunchen idag satt jag och en av mina killkompisar och pratade om en mycket trevlig kille, vi kan kalla honom A, som jag träffade under en väldigt lyckad kväll på krogen. Efter att ha träffat honom några gånger efter det så slutade han helt plötsligt att höra av sig (vilket senare visade sig bero på att han på fyllan hade lyckats gå lite över gränsen med någon annan tjej när jag var utomlands). Med handen på hjärtat blev jag faktiskt lite arg på honom, men gick ganska snabbt vidare. Tydligen gjorde han också det, men han valde lite fel tjej att gå vidare till. Han beslutade nämligen att nästa kvinna i hans liv skulle vara min lillasyster, ett beslut som inte gjorde mig så överlycklig. Det här är ett tag sen, men ämnet lyckades komma upp på lunchen idag igen. Min kära vän ville då likna mitt och A:s förhållande vid ett förmögenhetsrättsligt avtal. I och med att A inte hörde av sig bröt han mot sin lojalitets- och medverkansplikt och då han undanhöll tämligen viktig information för mig så förstärkte det bara lojalitetsbrottet. Att dessutom försöka sig på min lillasyster förstärkte detta ännu mera, vilket gjorde att hans brott mot lojalitetsplikten var av väsentlig grad för mig (vilket han bort inse) och gav mig rätt att häva vårat (avtals)förhållande.

Såhär i efterhand förstår jag att det här kanske inte är så himla roligt egentligen, men jag kan inte beskriva hur roligt vi tyckte att det var när vi satt och åt lunch idag. Så mycket som jag skrattade åt detta har jag nog inte skrattat på mycket, mycket länge. Juridik kan faktiskt var oerhört roligt!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: