Jullov?

Idag kom min kära syster hem vid elva-tiden glad i hågen eftersom hon precis varit på julavslutning i skolan. För att försöka vara lite bättre än henne så förkunnade jag stolt att jag faktiskt hade min sista lektion igår, och att jag därför har en dag längre jullov än vad hon har (vi har båda vår första lektion efter jul den 7:e januari). Då tittade hon bara på mig och frågade varför jag då låg och läste en tråkig juridikbok, varför lagtextsamlingen låg uppslaget brevid mig och varför skrivbordet var fullt med anteckningar som jag höll på att skriva rent. Eftersom jag inte hade något bra svar på det (jag kunde ju erkänna att jag låg och pluggade, då har man ju inte jullov på riktigt) så gick hon vinnande ur den här striden.

Det tar emot lite att behöva erkänna det, men systeryster hade faktiskt en poäng där. På juristlinjen finns det inget som heter jullov. Juluppehåll möjligen, men inte jullov. Faktum är att enligt CSN är vi inte ledig alls över jul, vi får studiemedel för hela vecka 52 och 53 (vilket alltså är den 21 december till den 3 januari), och eftersom vi får studiemedel så är det väl bara att sätta sig med böckerna och studera. (En lite rolig sak är dock att vi inte får betalt för vecka 2, vilket är den veckan då vi har tenta, så egentligen borde vi inte behöva plugga den veckan…)

Nej, skämt åsido. Att plugga ska ju vara som vilket annat heltidsjobb som helst, och då är man väl vanligtvis ledig från julafton tills söndagen efter nyår. Det är säkerligen de dagarna som det är meningen att vi studenter ska hinna få i oss lite julmat för att bygga upp fett- och energireserverna inför nästa termin.

Personligen ska jag verkligen försöka att ta helt ledigt från allt vad immaterialrätt och otillbörlig konkurrens heter under en veckas tid och bara vara ledig, men eftersom jag känner mig själv ganska bra vid det här laget så vet jag att det kommer att bli svårt. Eftersom tentan den 14e januari närmar sig med stormsteg (jul och nyår har tyvärr alltid en förmåga att gå så himla fort) så kommer jag nog inte med gott samvete kunna hålla mig borta från böckerna. Som jur stud är det nämligen ytterst få gånger som man kan säga att man har pluggat tillräckligt, det finns alltid något mer som man kan lära sig. Jag tror inte att särskilt många, med handen på hjärtat, kan säga att de har stenkoll på varenda liten regel som gås igenom i böckerna och rättsfallen och tills man har full koll på allting så kan man ju rent faktiskt lära sig något mer. Som tur är får man ha med sig böckerna på den här tentan (inte för att det alltid hjälper så mycket, men det blir en liten psykologisk trygghet i alla fall) så det krävs inte att man har stenkoll på varenda litet undantag som finns.

Som om det inte vore nog kommer tentaresultaten från C2:an på måndag. Vad kan förstöra julen mer än att få veta att man måste skriva omtenta i januari?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: