Jurister om ekonomi

Just nu har jag det stora nöjet att läsa företagsekonomi och associationsrätt samtidigt. Detta innebär att jag just nu har undervisning både med jurister och ekonomer, och det är faktiskt ganska spännande. Särskilt spännande blir det när juristerna uttalar sig om ekonomi och ekonomerna om juridik.

Idag hade jag första gruppundervisningen på associationsrätten. Eftersom resterande lektioner på ASS:en består av s.k. case där ett bolag och dess styrelse står i centrum så gick vi idag igenom det materialet som handlade om bolaget. I materialet fanns en balansräkning och en resultaträkning. Sådana har vi gått igenom ganska mycket på undervisningen i FEK:en, men nu skulle självklart juristen (eller förlåt, advokaten) göra ett försök att tillföra oss lite kunskap i företagsekonomi.

Han började med att säga att företagekonomi varken är så svårt eller så viktigt. Det enda vi behövde ha koll på var ingående och utgående balans samt bolagets tillgångar, skulder och eget kapital. Eller, egentligen räcker det ju med att veta tillgångarna och skulderna, då är det ju lätt att räkna ut det egna kapitalet. Att det sedan är en hel vetenskap att komma fram till vilka poster man ska ta upp i balansräkningen under tillgångar och skulder, det är en helt annan sak. Och det är en vetenskap som inte är så grymt viktig, medan ekonomerna tvistar om det kan man med fördel ta fikapaus och komma tillbaka lagom tills ekonomerna har kommit fram till rätt svar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: