Etiken i juridiken

Efter ett antal timmars intensivt läsande och skrivande har jag äntligen lyckats ta mig igenom hela Aktiebolagsrätten. Hur positivt jag än försökte tänka så tyckte jag inte att det var en särskilt intressant bok. Aktiebolagsrätt är nog helt enkelt inte min grej (så trots alla hintar som Sandström ger om vad man kan välja att jobba med för att tjäna mycket pengar så tror jag att jag hoppar över det – jag tjänar hellre mindre pengar och jobbar med något som jag tycker är roligt och intressant istället). Det fanns dock ett kapitel i boken som var lite bättre än de andra. Ja, om jag ska vara helt ärlig så var det faktist de enda sidorna i boken som jag gillade att läsa. Det var kapitlet om affärsetik.

Kapitlet om affärsetik var det något av det mest intressanta som jag har läst i vår kurslitteratur, men eftersom jag vet att jag inte kommer att examineras på affärsetiska frågor så läste jag det inte lika noggrant och ingående som resterande delar av boken. Etik och moral är nämligen inte något som vi ägnar särskilt stor uppmärksamhet på juristlinjen. På JIK:en ingick Madeleine Leijonhufvuds bok ”Etiken i juridiken” i kurslitteraturen, men det var nog många som hoppade över den (min ena lärare på JIK:en sa t.o.m. att den var ganska onödig att läsa, det kom aldrig några frågor på den). Jag läste den, men bara en gång (annars läser jag alla böcker minst två gånger). Det var på termin ett. Från dess har det varit tomt på etik fram tills nu, och då är det bara ett kort kapitel i en tjock bok.

Jag tycker att etik- och moralfrågor är jätteintressanta och kan sitta och fundera och diskutera sådant i timmar. Dessutom tycker jag att det är viktiga frågor som borde diskuteras mer på juristlinjen. Jag anser att jurister och advokater har ett stort etiskt ansvar, och att det är viktigt att föra sådana frågor i ljuset redan på ett tidigt stadium.

Jag tror att samhället kommer att börja ägna allt större uppmärksamhet åt etiska frågor, så etikfrågor måste göras till något som jur. studs. inte bara läser lite översiktligt för att det ingår i kurslitteraturen. Etikfrågor måste få mera plats på juristlinjen för att säkra den etiska kvalitén hos Sveriges framtida juristkår och den rådgivning som denna juristkår kommer att lämna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: