Tentatips

Under juristlinjens nio terminer får man skriva ett antal tentor. När jag räknade efter idag så kom jag fram till att jag skrivit inte mindre än 15 stycken hittills, så jag anser mig börja få en viss erfarenhet av just tentaskrivande och hur man går tillväga för att skriva en så bra tenta som möjligt.

Såhär skriver man tentor på mitt sätt:

  1. Börja med att skumma igenom alla frågor och anteckna det som du rent spontant kommer att tänka på. Ofta är det riktigt bra saker som ploppar upp i huvudet, och skriver man inte ner dem kan det bli svårt att komma på vad det egentligen var som man tänkte på.
  2. Ta den lättaste frågan först! Jag tycker att det är väldigt skönt att börja med den lättaste frågan, det blir en mjukstart på tentan (och en chans att plocka förhållandevis lätta poäng).
  3. Läs igenom frågan som du ska svara på supernoga! Verkligen, notera alla detaljer som kan bli viktiga för svaret. Jag hinner aldrig skriva rent mina svar, så det är viktigt att allt blir rätt från början.
  4. Försök att göra en minidisposition för hur du ska lägga upp svaret så att det flyter på bra. Fundera på vad du ska skriva först och var alla detaljer ska fogas in.
  5. När jag svarar på frågan brukar jag göra så att jag börjar med att redogöra för den lagtext och ev. praxis som är tillämplig i det aktuella fallet för att sedan applicera det på förutsättningarna i frågan. Jag tycker att det visar på ett tydligt sätt att man har förstått vad frågan handlar om och hur man ska tillämpa aktuella regler i det enskilda fallet.

Till sist, kanske det viktigaste tipset av alla. Ta det lugnt! Stressa inte upp dig för att frågorna är kluriga, utan gå igenom dem lugnt och metodiskt. Oftare än vad man tror så kan man faktiskt resonera sig fram till ett svar som, även om det inte är helt rätt, ändå ger flera poäng. Juridik på grundnivån på universitetet handlar inte om att alltid komma fram till helt rätt svar, utan man kan plocka många poäng på att resonera fram och tillbaka.

Som sista utväg när man absolut inte har någon som helst aning om hur man ska argumentera för sin lösning så kan man alltid antingen hänvisa till lagens syfte. Vet man inte vad lagens syfte är (för att man har hoppat över den tråkiga inlednings- och historikdelen i början av böckerna) fungerar det oftast med att ta stöd i antingen rättssäkerheten eller samhällsekonomin. Sådana resonemang brukar gå hem hos examinatorerna.


One response to “Tentatips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: